Ол Инклузив почивки – четете ситния текст!

Ол Инклусив Курорт

Ол Инклузив (All-inclusive) курортите вече 60 години привличат туристите от цял свят. Концепцията ол инклузив със сигурност е привлекателен вариант за много почиващи, но ако мислите да отседнете в такъв курорт, вероятно е добре да прочетете внимателно ситния текст на вашата резервация, тъй като „ол инклузив“ („всичко е включено“) не винаги значи точно това, което предполагате. Четете надолу, за да разберете за какво трябва да внимавате и какво трябва да знаете преди да направите своята ол инклузив резервация.

Курортите предлагащи ол-инклузив настаняване са чудесни от гледна точка на избягване на сложно планиране и от гледна точка на поставяне на лимит на бюджета за почивката. На теория ваканцията ви трябва да ви струва само толкова, колкото предплатите, тъй като би трябвало всеки аспект на почивката ви да е включен в цената – хотелска стая, храна, алкохол, различни забавления и спортове, а понякога дори и трансфера от и до летището.

Клуб Мед е първия курорт, който въвежда този туристически продукт, но сега има много категории ол-инклузив почивки в различни курорти, както и на круизи. За да знаете какво точно плащате и какво ще получите обаче трябва да познавате езика на туристическите брошури и да можете да се ориентирате в допълнителните условия, за да разберете кои почивки наистина включват всичко и кои – не съвсем.

Звездичката и ситния шрифт

С възхода на луксозния туризъм ол-инклузив курортите се превръщат от малки летни убежища от цивилизацията в целогодишни оазиси, включващи храна, напитки, спортни дейности, развлечения, турове и приключенски атракции за всеки вкус. Това развитие на предлагането на ол инклузив се появяват и скритите такси, измамите, подвеждащата реклама, както и голяма доза объркване и неразбиране когато неопитния турист се опитва да разбере какво всъщност е включено в all inclusive ваканцията. Бърз начин да се надникне зад полираната фасада на повечето реклами е да погледнете написаното със „звездичка“. Често се намира в долния край или на гърба на рекламата или рекламната брошура, в малък и дискретен шрифт.

Да вземем например оферта на един известен световен курорт, на която пише „Неограничен голф“. За неопитния турист „Неограничен голф“ изглежда точно това – играеш голф колкото и когато поискаш. Но промоционални оферти като тази често имат малка звездичка, уточняваща какви точно са ограниченията пред неограниченото нещо. В някои случаи звездичката е на границата на видимото.

В нашия случай уточняващите условия са „Забележка: „Има такса за голф количка от $35 на човек на рунд. (Таксите подлежат на промяна по всяко време и без предупреждение).”

И така – как да се оправите с омразните звездички и текст под линия, включващ скрити такси и неясни условия? Тези съвети може да ви помогнат.

Ол Инклузив – Храна

Вечерята често е от първия шок за неопитните туристи, очакващи неограничена храна, които откриват, че пакета им се отнася само за определен брой ресторанти. Качеството на храната значително се подобрява в много хотели и курорти, които се опитват да привлекат почиващи с афинитет към хубавата кухня, но в много случаи в цената ви е включен само бюфет, докато хапването в останалите „а ла карт“ ресторанти в курорта се заплащат допълнително. Възможно е да има дори допълнителни такси за гурме ресторантите, докато други не включват рум сървис в цената на ол инклузив пакета.

Тъй като храната е централна част от вашето преживяване на почивка е важно да прочетете ситния шрифт, за да разберете точно какъв вид храна, кои ресторанти и какви допълнителни удобства са включени в пакета.

Ол Инклузив – Напитки и Алкохол

Типа напитки, наличен в повечето ол инклузив оферти също може да е шок за някои туристи. Някои курорти включват премиум алкохолни марки, но в повечето случаи ще бъдете ограничени до местни марки.

Някои пакети, които включват неограничени алкохолни напитки имат уточнението, че става въпрос само за евтините марки, или само за смесени коктейли. В тези случаи ще трябва да плащате от джоба си, ако искате марков алкохол.

Дейности

Друга особеност, за която трябва да внимавате касае включените дейности. И докато в повечето случаи туристите имат достъп до всичко, предлагано от курорта, често става объркване когато стане дума водните спортове. Дъски, каяци, шнорхелиране и дори рафтинг могат да бъдат включени. Моторизирани водни спортове като джет-ски или водни ски обикновено идват с допълнителна цена. Това включва и гмуркането

Местни екскурзии и турове

Една от най-големите особености при ол-инклузив почивките е, че малко или повече се очаква, че няма да напускате курорта. Искате да отидете извън курорта и да изследване? Определено не се включва. Всички екскурзии и турове, които искате да направите извън курорта в общия случай се плащат от вашия джоб, така че предвидете съответния бюджет.

Настаняване

Въпреки, че изглежда просто, настаняването също може да доведе до проблеми и неразбиране. Както няма два еднакви ол инклузив курорта, така няма и две еднакви стаи. Има стаи с различно разположение, в различна част на курорта, с различна големина, гледка и екстри.

Не гледайте снимките на брошурите или рекламните банери. Бъдете сигурни, че по-големите стаи с по-хубава гледка почти винаги оскъпяват ол-инклузив пакета. Внимавайте и за термини като „до морето“ или „до плажа“ (“beachfront”), което често се бърка с „гледка към морето“ (“oceanfront”). Двете не са задължително свързани и ако не е упоменато изрично, че има гледка, то най-вероятно няма, съответно може да платите премиум цена за гледка към пясък и палми, но не и море или океан.

Също така проверете дали новите луксозни стаи са действително там, а не част от ново крило или сграда, която в момента се строи.

Бакшиши

Различните курорти имат различни правила когато става въпрос за бакшишите за персонала. В някои ол инклузив курорти персонала ще отказва бакшиши, тъй като вече са включени в заплата и има политика по въпроса. В други курорти автоматично ви таксуват бакшиш, докато други имат стандартната политика – остави бакшиш, ако желаеш. Проверете политиката в конкретния курорт и си направете сметка за бакшишите.

Курортни такси

Нещо, което трябва със сигурност да проверите, преди да резервирате са курортните такси. Те често се използват като начин да се намали рекламираната цена на пакета – получавате ниска цена на пакет, но срещу сериозни суми на ден под формата на курортни такси. Те могат да се появят чак на крайната ви сметка и да са значителни по размер. Ако не е уточнена курортната такса, попитайте изрично.

Какво да правите в крайна сметка? Всички тези неприятности и неразбирателства могат да бъдат избегнати сравнително лесно. Просто вдигнете телефона и проверете всички важни условия или още по-добре – намерете туристически агент, на когото можете да се доверите, тъй като туристическите агенти по правило знаят всички гореописани и много други „трикове“, прилагани от хотелите и курортите и ще могат да ви предупредят за тях и да ви предложат най-добро съотношение цена-качество.