Официални почивни дни през 2020 г.

Почивни дни - екскурзия

Започва новата 2020 година и с нея идва и нов календар с официалните почивни дни според българското законодателство. Ето кои са работните и неработните дни за 2020г.:

Календар почивни дни през 2020 година

Почивни дни до май 2020 г.
Почивни дни юни-декември 2020 г

Календара с почивни дни за 2020 г. е предоставен с любезното съдействие на секцията с официални почивни дни във Vestnicibg.com. Ето и как да интерпретирате различните цветове:

С тъмносиво са отбелязани събота и неделя.
С червено са отбелязани официалните неработни дни, а с оранжево – почивни понеделници заради празничен ден, който се пада събота или неделя, както и петъка преди Великден.
Със синьо е отбелязан Деня на народните будители.

Кои дни са почивни през 2020 година?

Както се вижда от календара, въпреки, че на теория е светска държава без официална религия (в чл.13 от Конституцията на Република България пише “ Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.“, но това не е същото като официална религия), много от почивните дни съвпадат с големи църковни празници на Българската православна църква:

  • Великден
  • Гергьовден
  • Бъдни Вечер и Рождество Христово

Други официални празници са свързани с важни събития от българската история:

  • Деня на подписването на Санстефанското предварително споразумение
  • Деня на съединението
  • Деня на освобождението (Деня на независимостта)

Имаме и един почивен ден на социалистически празник – първи май. Независимо, че България отдавна не е комунистическа държава, 1-ви май 2020 г. продължава да бъде офицален неработен ден.

Какво да правим в почивните дни?

Почивните дни през март, април и май 2020 година не се падат в дни от седмицата, подходящи за дълга почивка. Такава може да планирате през Септември, като вземете един почивен ден на 21 септември и ще ви се получи 4-дневна отпуска. Следващия период, подходящ за дълга ваканция е чак декември, като слеете Коледа и Нова Година, но за това ще ви трябват цели три дни отпуск.

Както обикновено през почивни дни няма нищо хубаво за гледане по телевизията, така че се препоръчват дейности на открито, които освен това спомагат и за по-добро здраве. Неработните дни са добро време за спорт, разходки, планински преходи, а през зимата – ски, сноуброд и т.н. Уви, тогава и опашките на лифтовете са най-дълги, а чакането – най-досадно.

Официалните почивни дни са чудесен период за туризъм извън пределите на България. Гръцкото и Турското море са традиционни дестинации. Ако планирате нещо по-далечно, вземете си евтини самолетни билети навреме, тъй като след това дори в WizzAir, EasyJet и RyianAir цените не са толкова привлекателни. „Навреме“ означава поне 2-3 месеца предварително, т.е. резервации за декември 2020 г. следва да правите през септември или най-късно октомври.

От нас приятно прекарване на почивните дни през 2020 година, а за тези, за които те са работни – спорна и плодотворна работа!