Как да намерим най-евтините самолетни билети

Евтини самолетни билети

Ако обичате да пътувате на по-дълги разстояния, то винаги можете да намерите евтино място за отсядане и хранене, но обикновено самолетните билети са това, за което плащате най-много. Това обикновено е вярно, но не е задължително вярно – с късмет можете да намерите и доста изгодни оферти за полети.

Извън късмета обаче има и неща под ваш контрол, чрез които можете да увеличите шансовете си да намерите евтини самолетни билети.

1. Не резервирайте директно от авиокомпанията

Основната грешка, която правят хората е да резервират директно от сайта на авиокомпанията. Вярно е, че директната резервация често означава и по-лесна логистика при промяна на плановете за пътуване, но най-евтините билети често се намират чрез различни онлайн туристически агенции. Затова следващия път преди да отидете директно на сайта на WizzAir, RyanAir или Bulgaria Air, проверете и търсачки като www.evtini-samoletni-bileti.net, „Google полети“ или друга подобна услуга.

2. Знайте кога да резервирате

Друга основна грешка е да се резервира мястото твърде рано (в зависимост от сезона, маршрута и др.) и придържането само към определени авиолинии. Друга грешка, свързана с това е да не се прекара достатъчно време в проверка на цените – много хора нямат времето, така че не можем да ги виним за това, но ако имате възможност – проверявайте цените за конкретния маршрут няколко пъти и на няколко различни места, за да се ориентирате кога е най-добре да резервирате.

Дори и полети в пика на сезона (лятото, Коледа и т.н.) могат да се намерят на много ниски цени, ако уцелите правилното време на резервация. За лятото обикновено е най-добре да се купува януари-февруари, или да се изчака до май-юни. За коледните пътувания най-доброто време да се започне търсене на оферти е лятото, макар че добри цени могат да се видят понякога и до ноември.

3. Игнорирайте митовете за самолетните билети

Има много митове относно ценообразуването и варирането на цените на билетите, които трябва да бъдат игнорирани. Например това, че трябва да резервирате веднага щом излезе полета – това почти никога не е добра идея, тъй като авиокомпаниите често пробват в началото с малко по-висока цена, докато се ориентират какво е търсенето. В последните години пък циркулира мита, че триенето на кукитата когато няколко пъти поред търсите информация за даден полет ще го направи по-евтин. Това определено не е вярно.

Друг мит пък е, че купуването на билета на определени дати ще доведе до по-добра цена. Вярно е, че е по-евтино да се пътува на определени дати, но това не означава, че цените на всички билети стават по-евтини ако ги резервирате на тези дати…

Също така невярно е, че купуването на билет в последната минута е винаги по-скъпо. Въпреки, че е вярно в повечето случаи, някои авиокомпании намалят много цените на билетите си в последните часове преди полета (last minute), за да запълнят самолетите си, тъй като всяко празни място е пропусната полза за тях.

4. Търсете сгрешени тарифи

Ако имате бързи пръсти и кредитна карта под ръка и не подбирате накъде искате да летите, можете да следите сайтовете на авиокомпаниите, както и ценовите агрегатори за сгрешени цени. Такива се случват поне по няколко пъти в годината, като разликата може да е в много пъти. Ако следите често и успеете да хванете такава оферта бързо, може да спестите много.

Не се страхувайте да се възползвате от такива оферти. Ако е грешка, компанията ще ви върне парите, а ако не е – честито, току-що си резервирахте най-евтиния самолетен билет за тази дестинация. Добре е да изчакате поне седмица-две, преди да се радвате, тъй като понякога отнема време авиокомпаниите да установят грешката и да се свържат със закупилите билетите.

5. Летете с прекачване

В зависимост от авиокомпаниите, които обслужват вашата дестинация, може да се окаже, че е по-евтино да летите с прекачване през някой от големите летища-хъбове, отколкото директно до нея, включително да смените авиокомпания при прекачването. Това е друга от ползите на аргегаторните сайтове и агенциите – те ще ви покажат самолетни билети за такива връзки и ще можете да се възползвате от тях като резервирате от едно място, вместо да минавате през всички сайтове на отделни авиокомпании.

Разбира се, покачва се риска от пропускане на полет или забавяния, но, както знаем, нищо не е безплатно.

6. Летете в бизнес класа на цената на икономична

Понякога има промоции на билети бизнес класа, които достигат нивата на икономична / туристическа класа. Наблюдавайте за такива оферти, тъй като дори и да не платите по-малко, ще получите повече за парите си. Разбира се, в някои авиокомпании разделението на бизнес и икономична вече все по-малко, но премиум авиолиниите все още предлагат доста екстри за летящите бизнес класа.

И накрая, запомнете, че цената на самолетните билети се диктува от търсенето и предлагането. В крайна сметка всички се возят в един и същ самолет и получават същото обслужване, така че евтини самолетни билети не значат, че ще получите най-лошите места. А и, в крайна сметка, единственият, който ще знае колко сте платили за мястото си сте вие.

Приятно летене!