Новини от последния час и новини от последните минути – времето се ускорява!

Последни новини

Интересно нещо е времето – четвъртото измерение или половината от време-пространството, в което живеем. На пръв поглед е обективно, но всъщност е субективно дори когато се касае за точно измерване на времето. Личното ни възприятие за потока на времето пък почти сигурно преживява огромна промяна последните столетия, последните десетилетия и дори последните години. Един от симптомите за това е нарастващото търсене за „новини от последния час“ и „новини от последните минути“ в най-популярната търсачка Google. Именно него ще разгледаме в тази статия.

Последни новини, Новините днес

Разгледайте графиката за броя търсения отдолу. вижда се, че с разрастването на онлайн медиите скача и търсенето за „последни новини“ и „новините днес“. Втората фраза преживява известен спад след първоначално експлозивно нарастване на търсенето. И двете фрази запазват относително стабилни обеми на търсене, като „последни новини“ отбелязва и приличен ръст в началото на 2013 година.

Към 2017-та и двете фрази нарастват като търсене и се очертават като все по-значими, демонстрирайки жаждата за по-актуални и по-актуални новини. Вестниците отдавна не са адекватен източник на новини за търсещите тези думи. 24-часовото забавяне е просто недопустимо дълго. Телевизията обаче все още би отговаряла на тяхното разбиране за навременност, тъй като обикновено има новинарски емисии на всеки няколко часа.

Новините днес

Нека видим обаче обаче останалите търсения.

Новини от последния час

Вижда се, че от 2014 насам рязко нараства търсенето на „новини от последния час“ (зелен цвят на графиката). Появява се и расте и търсене за „новини от последните минути“, което реално не съществува преди 2014 година. За тези две групи хора дори информацията по телевизията се оказва твърде бавна и ненавременна. Подобна жажда за максимално прясна информация може да бъде задоволена само в интернет. Не е случайно, че дори и най-изостаналите вестници и списания към 2017-та година имат уебсайтове, в който редовно се качва информация.

Вероятно в-к. Сега е един от малкото, които качват статиите си веднъж на ден, подобно на вестник. В този смисъл е изключение. Други традиционни медии, които не искат да качат цялото си съдържание онлайн, като 168 часа и 24 часа, имат практика да качват непълни статии, чието продължение може да се дочете в хартиеното издание. Един вид „тийзър“, „зарибявка“, за да дадеш стотинките за вестника.

Исторически, нужда от толкова навременна информация са имали само военните по време на конфликт, както и търговци с възможност да извлекат полза от предимството, което им дава по-актуалните данни. Цената за това да научиш нещо бързо исторически е била доста висока, поне до появата на телеграфа. Истински преломния момент, разбира се, идва с появата на интернет, след което скоростта за пренос е почти мигновена а цената – почти нулева.

Новини от последните минути

Търсене за това има, но дали има предлагане? Ако се интересувате от гледната точка само на дадена медия, било то Дневник, Блитц или ПИК, то нуждата ви ще е задоволена. Влизайки на сайта на медията ще видите веднага последните новини – или на главната страница, или на специално обособена страница като тази в Дневник.

А ако искате да видите на едно място заглавия от повече медии? Тогава имате няколко варианта, но всички те са базирани на технологията RSS (акроним за Real Simple Syndication – много лесно агрегиране). По същество това е специално форматиран поток от новини, който е предназначен за машинно четене. Подавайки URL адреса на потока на специален софтуер, който може да го чете, можете да проверявате автоматично различни медийни сайтове за ново съдържание, без да се налага да ги отваряте или презареждате непрекъснато. Има три начина да направите това.

1. Десктоп RSS четец или агрегатор

Това все още е предпочитания начин за осведомяване на автора на тази статия, но, уви, почти няма читав десктоп софтуер, дори и платен, за агрегиране на RSS новини. Има няколко проекта с отворен код, които имат бъгове, изглеждат ужасно или имат много лоша ползваемост. След кратък опит да заменя отдавна неподдържания Great News, продължавам да съм с него… Ако се чувствате в настроение за приключения, потърсете rss reader или rss syndicator в Google.

2. Онлайн RSS четец или агрегатор

Преди имаше доста такива услуги – на Yahoo, на Google (Google Reader) и българския Radar.bg. Голяма част от тях към момента са спрени, напр. Google Reader, или не функционират по вкуса на много от потребителите. Radar.bg, например, е твърде претрупан и шарен, трудно може да се ориентираш сред морето от снимки и да прочетеш заглавията върху шарен фон, поне според нашето впечатление. Един от по-добрите агрегатори към момента е Alfarss.net, където интерфейсът е по-изчистен от Radar.

От по-новите сайтове е агрегатора на новини от последните минути на Vestnicibg.com. Тъй като сайтът събира новини само от 10-ина източника, интерфейсът е максимално опростен и виждате всички заглавия в един поток, с един поглед. По-малкия брой източници означава също, че ще виждате по-малко повтарящи се новини, а в същото време подбора на източниците е такъв, че вероятно няма да ви липсва никой от новинарските сайтове, които не присъстват там.

3. Мобилен агрегатор на новини

Според това дали ползвате телефон със софтуер на Apple (iOS) или на Google (Android) може да потърсите приложение в съответното хранилище на приложения. За момента не можем да препоръчаме нито едно конкретно приложение. Както винаги, внимавайте какви права давате на приложението си. Например, няма никаква логика да му давате достъп до камерата или до контактите си.

В заключение

Времето определено е нещо субективно, но усещането ни, че света около нас се движи по-бързо не е лишено от обективност. Огромното нарастване на търсенията за „последни новини“ и „новините днес“ през последните 10-ина години, последвано от появата и нарастването на търсения за „новините от последния час“ и дори „новини от последните минути“ ясно илюстрира колко критично важно е станала навременността на информацията, от която се интересуваме. Ако комбинирате технологията със система за скоростно четене и възприемане на информацията, то може да си осигурите сериозно предимство в определени сфери, но едва ли ще ви е необходимо, ако просто развивате малък собствен бизнес.

Медиите непрекъснато се надпреварват да са първи в отразяването на дадено събитие, като понякога това води до конфузни ситуации, в които се оказва, че в желанието си да са първи по време, са отразили фалшива новина или са отразили реално събитие по толкова неправдив начин, че все едно са говорили за нещо друго. Рекламните долари, евра и левове, обаче, следват потребителите, така че докато нараства търсенето, ще има и предлагане. Дали и доколко съвременният човек е способен да се справи с този безкраен поток от информация, дали и как може да я обработи и да отсее същността от пълнежа, да различи истината от манипулацията и плявата, това са теми на друга статия.