Франчайз – митове и реалност

mccafe франчайз

Разглеждаме франчайзинга вече в серия от статии, в тази ще ги разгледаме от гледна точка на често разпространените митове за франчайз бизнес модела.

Купуването на франчайз е добър начин да се влезе в бизнес, от който инвеститора очаква добра възвращаемост за парите си, особено когато нямате опит в бизнеса, за който става въпрос. Купувайки лиценза се възползвате от бранда на компанията, изпитаните системи и процеси и от лидерството. Нещо, което не получавате обаче е „гарантиран поток от приходи“ или магическо забогатяване.

Мит 1: Първоначалната инвестиция

Една от най-честите заблуди се отнася до първоначалната инвестиция, която е необходима за започване на франчайз бизнес.

Първоначалната инвестиция ще зависи от конкретния франчайз. Ще платите такса за франчайза, която плаща за лиценза и ви дава право да изградите и да управлявате бизнеса и да имате достъп до ресурсите им. Освен това ще трябва да инвестирате във вашия бизнес. Това може да включва неща като наемане на офис или купуването на земя и построяването на сграда. Ще трябва да платите за всичко от химикалките до стоката на склад. Пригответе пари за POS терминали, препарати за почистване и суровини. Може да се наложи да наемете мениджър, на когото да плащате заплата или да направите голямо откриване, за да направите заявка на пазара.Това е причината в много случаи да има сериозни изисквания относно паричните възможности на инвеститора, който иска да купи лиценз. Редно е да мислите както за наличните ви средства, така и за ликвидността (кеш флоу) на бизнеса ви. Например изискванията на Burger King, при които един ресторант струва около $2.2 милиона долара са за минимална стойност на активите $1.5 милиона и за $500,000 ликвидни.

В някои случаи франчайзингодателя може да осигури финансиране на изгодни условия, да отложи таксите и в много редки случаи – да ви предложат пряка финансова подкрепа за стартирането на вашия бизнес – това е изключение, а не правило, тъй като една от причините компаниите да имат франчайз програми е да подобрят кеш позициите си (т.е. да разрастват бизнеса без капиталов риск).

Мит 2: Обема работа за развиване на франчайз

Един от най-големите митове за франчайзинга е, че всичко, което се изисква от вас е да платите парите – системата ще свърши останалото за вас. Нищо не може да е по-далеч от истината! Ако сериозно смятате да купите франчайз, то трябва да сте наясно, че ще работите много повече часове, отколкото очаквате, както и, че ще изкарвате много по-малко пари, отколкото ви се иска, поне в началото. От тази гледна точка франчайза не се различава от който и да е друг стартиращ бизнес. Да, имате по-бърз старт и по-добри шансове, но това не означава, че ще лежите на хамака, докато „франчайз системата“ върши работата ви.

Мит 3: Франчайза е златна кокошка

Франчайза е бизнес като всеки друг. Възвращаемостта, която може да постигнете варира от негативно число до умножение в пъти и десетки пъти, в зависимост от силата на бранда, лидерството на компанията и вашите собствени възможности да управлявате франчайза си.  Ако се питате колко дълго ще ви отнеме да излезете на нула и колко дълго ще ви отнеме да изкарвате достатъчно пари от него, така че да се превърне в пасивен източник на доход, то отново няма 100-процентов отговор. В зависимост от бизнеса, личната ви работна етика и уменията ви за управление на бизнес е възможно да сте на печалба след няколко месеца или няколко години. При всички случаи е добра идея да заделите повече пари, отколкото мислите, че ще са ви необходими и да предвидите повече време за посвещаване на бизнеса, отколкото очаквате в началото.

Последни съвети

При да вземете решението да закупите франчайз, направете проучванията си. Говорете с конкурентите (дори тези, които нямат франчайз), разберете пазара и потенциала за развитие. Бъдете наясно с това какво искате да постигнете с инвестицията във франчайза си и какво искате от живота в дългосрочна перспектива. Ако целта ви е да имате приходи от бизнеса си, трябва да сте наясно, че ще трябва да се посветите на компанията и да работите здраво, много здраво. Повечето хора не разбират това и това често е причина за провала им. И не на последно място – бъдете реалисти относно финансовото ви положение. Можете ли да оцелеете 6 месеца, година, 2 години без стабилен приход? Ако ви се налага да разчитате на приходи от франчайз начинанието ви в краткосрочен план, вероятно не трябва да се захващате с него.

След като сте направили всичките си проучвания и сте уверени, че искате да инвестирате, изчакайте. Изчакайте няколко седмици и тогава, ако няма промяна в плановете ви, действайте. Успех!