Топ 10 туристически дестинации за 2016

Ботсвана

Представяме ви нашия гид за топ 10 на държавите – туристически дестинации за 2016-та година. Списъкът е от Lonely Planet, част от информацията за държавите – от Mix Media.

1. Ботсвана

Ботсвана ще отпразнува 50 години от незавимостта си през 2016. През тези 50 години малката и слабо населена държава (само 2 млн. души на територия 5.5 пъти тази на България!) има история на мирни демократични избори и стабилна среда. Няма море и плажове, но природните красоти определени ще ви очароват. Курорта Lion Park, национален парк Чобе, делтата на Окаванго и множеството резервати за диви животни със сигурност са места, които бихте искали да посетите. Снимката на публикацията е от един от националните паркове на страната.

Любопитен факт е, че икономически Ботсвана е на нивото на България (на база номинално БВП на глава от населението).

2. Япония

Япония е на второ място в списъка, но винаги е номер #1 за пътешествениците, търсещи преживявания от друг свят. Клишето „модерна, но все така древна“ важи в пълна сила за земята на изгряващото слънце. Заради кандидатурата на Токио за домакин на Олимпийските игри през 2020 година градусът е повишен в и без това трескавия град с множество нови сгради и подобрения на инфраструктурата. Извън големите предградия обаче Япония остава елегантна и изкусителна като дървените си храмове.

Цветна градина в Япония

Разбира се, задължително е да посетите поне няколко от множеството прочути японски градини. Любителите на технологиите също няма да останат разочаровани – влаковете стрела са само едно от технологичните чудеса, на които ще можете да се насладите.

3. САЩ

САЩ е добре позната като земята на свободата, но също е и държава с огромен брой национални паркове и спиращи дъха природни забележителности. Ниагара, Гранд Каньон, Йелоустоун, Йоземити, Бедландс са само някои от най-иконичните сред тях. Пешеходните туристи ще бъдат очаровани от доста добре поддържаната мрежа от невероятни пейзажи – от пронизващи земните недра каньони през блата, пълни с алигатори и хилядолетни секвои до огромни гейзери.

Сиатъл с Рейниър

На снимката – Сиатъл с величествената планина Рейниър на заден фон. Страхотен близък кадър от същата планина може да видите тук.

САЩ е добра дестинация за туризъм и от гледна точка на лесната достъпност – има изгодни самолетни билети от България до повечето големи градове.

4. Палау

Палау без съмнение е една от най-магичните туристически дестинации в света, когато става въпрос за гмуркане и шнорхелиране. И вероятно ще бъде такава още дълго време. Този доста отдалечен архипелаг в Тихия океан с население само 17 000 души е превърнал 100% от морската си територия в резерват в опит да защити това, което някои наричат „Серенгети в морето“. Носенето на маска за гмуркане твърде дълго време може да ви остави с временни червеникави белези, но рибите, коралите и другите морски същества със сигурност си струват временното неудобство.

Риф в Палау

5. Латвия

25 години след отърсването от анти-хуманния комунистически режим Балтийското съкровище изглежда готово да заблести за тази сребърна годишнина. Латвия възражда древни традиции, възстановява изоставени замъци и фамилни имения, скрити сред боровите гори и трансформира скучната си кухня в модерна. Изкусителната Рига, междувременно, Европейска Столица на Културата, радва с подобрена инфраструктура и реновации, докато населението ѝ продължава да се увеличава.

Латвия, Балтийско море

На снимката – необичайна дървена постройка на брега на Балтийско море.

6. Австралия

Относително силния Австралийски долар през последните години направи дестинацията не особено достъпна за туристите с по-плитки джобове. Но предвид спада на валутата в синхрон с падащите цени на петрола 2016 се очертава като добро време за туризъм на колела из огромната страна. Мега гледките на Великия Бариерен Риф, недокосната природа на Тасмания и километричните плажове определено са нещо, за което си струва посетите държавата-континент.

7. Полша

Полша изглежда има „супер-сили“ да противостои на рецесията, обхванала по-голямата част от Европа. Броя посетители в Източно-Европейската държава растат всяка година и не изглежда да секнат скоро, докато Варшава се приготвя да бъде Европейска Столица на Културата за 2016. Краков също ще има своя звезден миг, когато Папата пристигне за отпразнуването на Световния ден на Младежта. Новите самолетни линии до Краков, Шчечин, Катовица и Гданск правят Полша още по-достъпна и говорят за растящото търсене на тази дестинация.

8. Уругвай

Около 3 милиона туристи ще посетят Уругвай през 2016. На вас може да ви се струват много, но ние се чудим защо са толкова малко желаещите да видят американската Швейцария. Ако сте фенове на каубойските изпълнения, пампа-та има какво да предложи в тази посока, а нощния живот край морския бряг е нещо, което не трябва да се изпуска. Монтевидео е пълен с исторически места, а пристанището Пунта Дел Есте е чудесно място за любителите на ветроходството и романтиците.

9. Гренландия

Гренландия е най-слабо населеното място в света, но смелчаците, които се престрашат да посетят ледения къс ще има с какво да изпълнят времето си там: гледане на среднощните слънчеви лъчи, плъзгащи се по глетчерите, плуване сред китове, пътуване с кучешки впрягове през тундрата и, разбира се – северните сияния… Арктическата земя на чудесата ще задоволи и презадоволи сетивата ви.

10. Фиджи

Пътят към рая току-що стана по-лесен. Фиджи се възстанови след политически преврат и конституцонална криза и туристите скоро ще могат да се възползват от обновеното летище Nadi International Airport. Архипелагът предлага множество възможности – от луксозни курортни комплекси, през екстремни спортове до класическите за региона гмуркане, плаване и риболов. Тропическия архипелаг има какво да предложи във всички тези направления!

Надяваме се този гид за топ 10 на туристически дестинации – държави, да ви е бил полезен при планиране. Бон воаяж!