Излезте на живо. Онлайн!

Видео камера

През последните години всичко вече се случва онлайн – пазаруване, запознанства, общуване с приятели, писма, разговори. Дойде време и на събитията. Интернет вече предлага достатъчно добра свързаност на масовия потребител, за да можете да направите част от вашето събитие стотици и хиляди потребители, намиращи се по цялата земя. Независимо дали провеждате обучение, семинар, конференция или предаване, можете да умножите аудиторията си като предавате събитието си на живо, онлайн.

От технологична гледна точка, нещата са сравнително прости. Необходима ви е камера, връзка към Интернет и платформа, която да излъчва вашия сигнал в Мрежата. Не е задължително да имате скъпоструваща професионална камера, макар че ако имате възможност да използвате такава – направете го. Много по-важно е да имате добро осветление и добър звук. Осветлението по правило трябва да е една идея по-силно от това, което би ви било комфортно нормално, а за звук има сравнително добри опции откъм полу-професионални микрофони. Някои камери идват с поставка за микрофон, но обикновено е по-добре да ползвате отделни такива. Освен, че потребителите ще ви виждат и чуват по-добре, на камерата ще е по-лесно да фокусира в по-добре осветено помещение.

Ключово е да имате бърза и стабилна връзка към Интернет. Ако събитието е изключително ключово – осигурете и резервна връзка, която да може да се активира за секунди. Така ще осигурите безпроблемното предаване на картината от вашата камера и система към платформата за разпространение на видео съдържанието.

Първите платформи за разпространение бяха Ustream и Livestream, но в днешно време можете да избирате между множество различни услуги. Един от най-евтините варианти е да ползвате услугата на YouTube, която е напълно безплатна. Плюс тук е, че повечето хора вече са запознати с платформата и ще им е лесно да я ползват. Освен открити събития, в YouTube можете да правите и затворени такива.

Ако ще презентирате пред малка група хора, Google Plus има добра опция за конферентни разговори, но не се препоръчва при повече хора. Плюса на Google Plus е, че можете да виждате публиката си и да комуникирате пряко с глас, докато при YouTube например това ще можете да правите само през чат, който поради естеството на платформата работи със забавяне и не е добра опция за жив разговор.

Надяваме се скоро да видим вашия уебинар или онлайн конференция!