За сток фотографията накратко

Фотоапарат

Сток Фотографията би трябвало да съпътства работата на криейтив отдела или агенцията ви от ден първи, но ако все още не сте се ориентирали добре в тази посока – четете надолу.

Какво е Сток Фотография?

Сток фотографията е накратко индустрия, която предоставя лицензиран снимков материал. Купувайки снимка от сайт за сток фотография, вие си осигурявате лиценз за временно ползване, подлежащ на определени условия и ограничения при употребата.

Лиценза е винаги – royalty-free и rights-managed (често съкращавани като RF и RM). Обикновено купувачите се насочват към royalty-free, по една основна причина – по-лесно се договаря и по-често отговаря на нуждите на клиента. Лицензът за ползване се заплаща само веднъж, докато самата фотография може да се ползва многократно. Този вариант е най-удачен за медиите, както и за рекламните агенции – при дизайн на различни промоционални материали, които ще се възпроизвеждат многократно (чаши, тениски, химикалки, банери, плакети, билбордове).

При rights-managed купувачът се сдобива с ексклузивни права над поръчаните снимки за определен период от време. Помнете, че всеки сайт може да има специфични условия, които прилага, както за royalty-free, така и за rights-managed лицензите, така че четете внимателно условията за ползване. Например може да имате royalty-free изображение, което обаче да има определени ограничения за типа употреба или пък да изисква цитиране на автора, независимо от това, че си плащате. Делата за нарушени лицензи не са никак малко, така че при употреба на изображения в големи обеми не е неразумно да се обърнете и към адвокат.

В днешно време сайтовете за сток фотография предлагат много повече от снимки, като в тях можете да намерите банери, иконки, илюстрации, векторни изображения, видео-материали, аудио-материали и какво ли още не. Както сами се досещате тези материали могат да послужат както за уеб дизайн, така и за печат, рекламни клипове и др.…

Популярни сайтове за сток снимки

http://www.dreamstime.com/ – лично на мен ми е любимия сайт за сток фотографии, купил съм десетки оттам. Съществува от много години, добре установен е на пазара, известен е сред фотографите. Има удобни филтри за търсене, много много снимки на всякакви тематики, тагнати добре, така че допълнително улесняват търсенето. Процеса на покупка е лесен, като имате два начина – с абонамент или с предварително платени кредити. Аз обикновено пазарувам с кредити, но може да си направите абонамент, ако имате регулярна нужда от качествени изображения.

http://www.istockphoto.com/ – един от най-големите на пазара, също наложен от дълго време. Освен снимки има и видео клипове и аудио тракове.

http://www.shutterstock.com/ – стар сайт с добра репутация, над 80 милиона снимки, видео клипове и аудио тракове.

http://www.bigstockphoto.com/ – 35 млн. сток снимки, векторни изображения и видео клипове.

Безплатни сток фотографии

Има някои сайтове, които предлагат безплатни сток снимки. Един от любимите ми е Pixabay, от който ползвам и снимки за този блог. Почти всички снимки в сайта са с лиценз Public Domain – (P0), без нужда да цитирате автора на снимката:

Public Domain

Ще се изненадате колко качествени снимки има, пуснати за свободна употреба от авторите им. Не малко от останалите сайтове, рекламиращи free stock photos имат 1-2 ужасни снимки и около тях 15 привюта на платени снимки, чакащи да отворите портфейла, така че не се подлъгвайте, ако търсите безплатни снимки за случая. Разбира се, за сериозна работа е редно да предвидите бюджет за платена фотография.