Как ПР специалистите да общуват с блогъри

Офиса на блогъра

Ако сте ПР практик или работите в областта на комуникациите, то несъмнено сте се питали как може да разпространите посланието по някои от по-популярните блогове в българското онлайн пространство. Вероятно си мислите, че има някакви трикове или неща, които да ви гарантират успех. Донякъде е така, но реално комуникацията ви с блогърите по много неща ще прилича на комуникацията ви с всяка една традиционна медия.

И блогъра и традиционната медия се борят за вниманието на аудиторията. Съответно ще ги заинтригувате само ако им предоставите оригинална, полезна и навременна информация. Ако информацията касае компания или личност с по-голяма известност, то, разбира се, имате по-голям шанс. Ето и някои от най-важните разлики, които следва да имате предвид:

1. Блогът не попада под регулациите, на които са подложени медиите

Това има своите хубави страни – на първо място можете да бъдете много по-креативни! Помислете за всички оригинални подходи за комуникация, които по една или друга причина не е можело да приложите в консервативните медии, е в блога може да сработят. Не по-малко важно е, че блогъра няма да има толкова колебания дали да спомене името на бранда ви.

2. Блогърът е бърз и гъвкав

Ако в традиционните медии един материал минава през няколко стадия на публикуване, всеки от които може да отнеме доста време и изисква участието и одобрението на редица отговорни лица, то блогъра в общия случай взима решенията сам. Това обикновено означава, че може да бъде много по-бърз в реакциите си и много по-гъвкав в действията си. Използвайте това. Разбира се, това може да е и нож с две остриета, както разбра г-н Борисов, когато се обади на известния български журналист и блогър Иво Инджев, за да му поднесе ексклузивна информация. Отразяването от г-н Инджев беше доста по-малко ласкаво, отколкото тогавашния премиер очакваше, но пък, факт – беше светкавично 🙂

3. Забравете за подкупване на блогъра

Изпращането на моста на продукта не се брои за подкуп, всичко над това ще отблъсне блогър, който държи на името си. Не забравяйте – репутацията на една медия е основния ѝ актив, същото се отнася и за блогъра. Не се опитвайте да инициирате действия, които биха довели до компроментирането на репутацията на блогъра. Особено важи за блогърите от първия ешалон. Това може да ви затвори вратата към дадения блог за дълго време напред.

4. Добрите блогъри имат график

Не забравяйте, че успешните медии не са тези, които пишат спорадично. Успешните блогъри по правило също не са. Добрите практики от медиите в голяма степен са приложими и при блогването. Съответно ако имате крайни срокове за публикуването на различни материали, то оставете достатъчно време преди крайния срок за комуникация с блогърите, тъй като много от тях вероятно и в момента работят по някакъв материал и може да могат да ви обърнат внимание толкова бързо, колкото ви е необходимо.

 5. Съобразяване с нишата

Ако за традиционните медии това е важно в някаква степен, то за блогърите е от още по-ключово значение. Една медия с 15 човека екип може да покрие доста разнообразни теми, но обикновено блогърите действат сами и имат сравнително тясна ниша на действие. Ако темата, по която искате да комуникирате е далеч извън обичайните публикации на блогъра – не губете своето и неговото време. Не си мислете, че си струва да опитвате и че нищо не губите, ако го направите. Напротив, ако опитате да „продадете“ на блогъра материал, който няма нищо общо с тематиката му ще покажете, че нямате никаква идея как функционира блогосферата и какво представлява неговия блог, а това е голяма черна точка за ПР специалиста, сглупил да наруши това правило.

Ако в бъдеще решите отново да се свържете с този блогър, тя ще ви стои в „досието“, може да не се съмнявате в това. За разлика от традиционните медии в блога по правило няма текучество, така че и грешките и правилните ходове имат много по-дългосрочен ефект! Поради това личния подход и изградените отношения са една идея по-важни когато става въпрос за блогъри, спрямо традиционните медии.

Надяваме се с горните съвети да сме ви помогнали да избегнете някои често срещани грешки при комуникацията на ПР специалисти с блогъри.